søndag 7. juni 2009

Første Kommunion


Har vel nevnt det før? At det er en "ny verden" på mange måter, når man går i den katolske kirke, å starter sin konvertering. Fremmedord som møter en. Ett av dem er den
1 kommunion
, enkelt forklart med at det er nattverd. Eukaristi(=takksigelse) kjent under det også, og som blir brukt oftest. Skal ikke gå inn på ett av de troselementene, eller skal jeg si sakramentene. Som skiller kirkene i dag. Andre gang det skjedd var under reformasjonen. Første gang var så langt tilbake til konsilene i Efesus (431). Resultatet ble del deling i de ortodokse og andre østlige kirke. Der har den katolske kirke, gitt brødre og søstre fra disse kirker, mulighet til og delta i Eukaristien.

I dag i St. Laurentius, var det en stor dag for mange barn, da de nettopp skulle få delta i sin 1 Kommunion. Var nok mange stolte, spendte foreldre vil jeg tro også.

Det ble det for meg ihvertfall, selv om jeg ikke hadde en sønn/datter der. Messen startet med at Korset og ministrantene, kom inn fra hovedinngangen. Fikk tent sine hvite lys, og gikk høytidelig forbi døpefonten, den samme, de fleste sikkert, nettopp hadde blitt døpt ved for noen år siden(?) Videre opp mot alteret og Tabernakelet, og til de første benkende (kledd i hvit). Lysene brant, for barna, og de var høytidelig kledd, hvite vakre kjoler, med kroner/kranser(for jentene) og guttene, stramme, i dress. Man forstod virkelig, at dette, nettopp er Guds barn, med tro, håp og kjærlighet.
Før de kunne sette seg ned på de første benker, så har alle sammen. Gått i undervisning over en lengre periode. Nå var de klare.
Messen hadde en fin tilpasset liturgi, og preken, spesielt til barna, men gjeldene for oss all. Siden vi all er Guds barn, og en skulle nettopp ha en slik enkel, oppriktig tro som disse barna. Etter preken var det vakre forbønner, fremført av barna, en av dem var;

Kjære Gud jeg ber for våre foreldre
Vern dem og gi dem Din velsignelse

Så hadde messen kommet så langt, at det var tid for Eukaristien. 1. Kommunion-barna, gikk alle foran alteret og fikk delta. For første gang. Ett vakkert og stort øyeblikk. Salmesang fra koret, på Norsk, Vietnamesisk og Polsk. En stor forbrødret forsamling. Alle forenet foran Guds alter, i tilbedelse, med fokus på 1. Kommunion barna. Dette var deres dag.

Messen ble avsluttet, med at den samme prosesjon som kom inn, ledet forsamlingen verdig ut. Neste gang de er til messe, kan de som alle andre katolikker. Delta i Eukaristien. Et viktig vendepunkt i deres liv, i enhver katolikks liv. En dag jeg også ser frem til, om ikke med samme prosesjon, og egen messe.

Jeg kunne skrevet meget mer, at det ble varmt, utallige blitzlamper som blinket da barn ble fotografert folkemylder, det var lange køer for at alle skulle få delta i Eukaristien. Slik tenkte jeg, at all rettferdige, skal søke til Herren, rørende.

Kirken var overfylt, mange måtte stå, men var det ikke slik også når Kristus vandret på jorden? At folkemengdene trengte seg på, og det var vel ikke sitteplasser til alle da heller? Så fikk noen av oss erfare det også.

Ingen kommentarer: