tirsdag 4. august 2009

Myter


Vi har med oss en del myter, "sannheter" vi tar med oss, som en selvfølge. Jeg har dem, du har dem. Slik er det bare, enkle forklaringer på vanskelige spørsmål. Her fant jeg en lenke til en side som samler fakta, for å avkrefte myter. Myter avskaffet, med fakte......,men mytene har en egen evne til å overleve sannheten da.

Myter om middelalderen.

Myte: I middelalderen brant man millioner av hekser. Enhver selvstendig tenkende kvinne sto i fare for å havne på bålet.

Virkelighet: Så langt vi vet, brant man faktisk ikke en eneste heks i Norge i middelalderen. Heksebrenning er et fenomen som først setter inn for alvor med renessansen. Ja, nettopp da opplysning og rasjonell tenkning får sitt gjennombrudd.

Dette med at millioner av mennesker ble brent som hekser i middelalderen er en seiglivet myte. Faktisk har det i løpet av hele Europas historie blitt henrettet maksimalt 45,000 hekser. Og det var først etter at middelalderen var over at forfølgelsene tok til for alvor.

Ikke slik å forstå at vi ikke har norske heksesaker fra middelalderen. Rune Hagen ved Universitetet i Tromsø er Norges ledende hekseekspert. Han forteller at en godt kjent heksesak her til lands, rettssaken mot Ragnhild Tregagås, fant sted i årsskiftet 1324/25. Tregagås ble funnet skyldig i heksekunst og grove forbrytelser som "kjærlighetsmagi" (med påfølgende impotens?)

Men hun ble ikke brent. Derimot måtte hun gå til undervisning hos presten. Hun måtte også dra på pilegrimsferd til hellige steder. Og før du tenker at hun ble dømt til å dra på ferie, må du tenke på at hun måtte bekoste turen selv.

Likevel kunne det gått langt verre. For på 1600-tallet ville nok den stakkars damen ha havnet på bålet.

Kilde; www.forskning.no

Share
|





4 kommentarer:

rootsman sa...

Pussig at du skulle skrive om dette nå. Jeg leste om akkurat de samme mytene for et par dager siden og lurte på om jeg skulle skrive litt om det.

Samfunnet blir jo stadig mer åpent på den måten at "alle" har umiddelbar tilgang til all mulig informasjon om alle ting.

På den måten blir det vanskelig for myter å overleve særlig lenge og sannheten om den historiske kirken kommer fram i lyset.

Jeg kan i allefall vitne om at min egen kolleksjon av myter om kirken har skrumpet betraktelig de siste årene.

Credo sa...

Myter er lettere å "avlive" i dag, men slik jeg oppfatter og observerer. Liker vi mytene, for de gir enkle svar, og er allmenne aksepterte "sannheter".

Som deg, har mange av mine myter om kirken, blitt borte som "dugg for solen". Sannheten skal sette deg/oss fri.......om enkelte fortsatt spør, som Pilatus; "hva, er sannhet?"

Bjørn Are sa...

Bra at du tar et oppgjør med dette!

Slike ting er selvsagt viktige for en selv, men samtidig påvirker det hvordan kirken (med stor eller liten k) oppfattes i dag.

Det er rett og slett utrolig hvor mange slike myter som rører seg for tiden.

Credo sa...

Stor eller liten K, takk!